Muizengif is het meest verkochte bestrijdingsmiddel tegen muizen. En dat is niet voor niks. Met muizenkorrels of muizenpasta ga je vastberaden de strijd aan met de muizenplaag. De muizen gaan gegarandeerd dood, zodat je blijvend verlost bent van deze plaagdieren. Mits je het muizengif op de juiste manier gebruikt. Ik leg je uit hoe het werkt.
Muizen bestrijden met muizengif: wat helpt wel en wat helpt niet
Wanneer je het correct toepast is muizengif een perfect bestrijdingsmiddel. Houd onderstaande adviezen goed in de gaten.
Wat helpt niet:
- Zet niet lukraak hier en daar wat vergif neer. Dit is gevaarlijk voor kinderen en huisdieren!
- Plaats geen muizengif om er vervolgens niet meer naar om te kijken
- Ga er niet van uit dat alle muizen dood zijn wanneer het gif op is
Wat werkt wel met muizengif:
- Onderzoek eerst secuur waar de muizen regelmatig lopen
- Zet op die plekken het muizengif neer
- Controleer regelmatig, eens in de twee of drie dagen, of er van gegeten is
- Zorg dat het muizengif niet opraakt en vul consequent bij. Totdat je zeker weet dat er geen muis meer rondloopt
- Pas op dat er geen kinderen of dieren bij kunnen komen of gebruik een lokvoerdoosje met een sleutel
- Blijven de muizen er van eten, maar wordt de muizenplaag niet minder? Stap over op een alternatief muizengif met een andere werkzame stof.
Vindt hier het beste muizengif >>
Lees ook:10 tips voor muizenbestrijding
De werking van muizengif
Muizengif werkt op basis van anticoagulantia, een antistollingsmiddel, ook wel bloedverdunner genoemd. De muis krijgt door het gif een inwendige bloeding en gaat dood. De bloedstolling moet hiervoor ernstig ontregelt zijn, wat pas gebeurt wanneer de muis meerdere keren van het gif eet. Indien muizen niet voldoende eten van het muizengif worden ze resistent. Ze maken vitamine K1 aan wat de bloedstolling weer bevordert. En vervolgens trippelen ze nog steeds door jouw huis.
De muizen moeten dus regelmatig eten van het gif, voordat ze doodgaan. Dit lijkt een trage methode, maar er zit een goede reden achter deze geleidelijke werking van het gif. Bij direct werkend gif hebben muizen al snel in de gaten dat een andere muis doodgaat na het eten van de korrels. Ze willen het vervolgens zelf niet meer eten en worden aasschuw.
De muis droogt op nadat hij dood is gegaan door het gif. Omdat de muis opdroogt ruik je hem niet, mits hij op een droge plek ligt. Op een vochtige plaats gaan dode muizen stinken.
Het beste muizengif
Per regio kan het verschillen welk muizengif het beste werkt. Waar muizen in de ene regio resistent zijn geworden voor een bepaald vergif, kan dit middel elders uitstekend werken. Het is een kwestie van uitproberen. Verschillende soorten muizengif bevatten verschillende werkzame stoffen, waaronder:
- Difenacoum
- Brodifacoum
- Difethialon
- Flocoumafen
- Bromadialon
Na enkele weken geen resultaat? Stap dan over op een muizengif met andere ingrediënten. Zelf behaal ik de beste resultaten met Muskil Excellent pasta, een sterk gif dat maar liefst twee werkzame stoffen bevat.
Muizenkorrels of muizenpasta?
Muizenvergif is verkrijgbaar in twee vormen. Muizenkorrels en muizenpasta. Het voordeel van de pasta is dat het minder knoeit. Van de korrels nemen muizen soms wat mee in de bek en kauwen het verderop kapot. Je vindt dan wat schilfertjes terug. Muizentarweis hetzelfde als muizenkorrels, maar dan op basis van graan.
Meer lezen over muizen bestrijding
Muizengif wat helpt en wat niet
Diervriendelijke muizenvallen: zo vang je muizen diervriendelijk
Kieren onder de deur? Gebruik Raxitdeurseal
Het beste middel om muizen te bestrijden
Professioneel muizengif gebruikt door ongediertebestrijders
Ook ongediertebestrijders gebruiken vergif om muizen te bestrijden. Voor goede resultaten gebruiken zij een sterk middel dat vaak één van de volgende werkzame stoffen bevat: Difenacoum, difethialon of alphacloralose. Ook hier moeten muizen een aantal dagen van eten wil dit effect hebben. In onze webshop verkopen wij ditprofessionele muizenvergifook aan particulieren.
Met muizenwering houd je de muizen buiten de deur
De muizen zijn bestreden, geweldig! Maar hoe zorg je ervoor dat er niet een nieuwe muizenfamilie onderdak komt zoeken bij jou thuis? Muizen hebben aan een piepklein gaatje genoeg om binnen te komen. Een gaatje waar je een potlood doorheen kunt prikken is groot genoeg voor een muisje. Inspecteer daarom je huis zorgvuldig en breng waar nodig weringsmateriaal aan. Veelvoorkomende gaten zijn bijvoorbeeld ventilatieroosters en stootvoegen. Ook kozijnen en scheuren in de muren kunnen een entree vormen voor de muis. Let ook op hoge begroeiing tegen de buitenmuur. Dit is een goede schuilplaats voor de muis, omdat hij daar niet gezien wordt door natuurlijke vijanden als de roofvogel.
Wanneer is muizengif verboden
Zoals het er nu voorstaat in de wetgeving is muizengif vanaf 2023 verboden voor particulieren. Gecertificeerde bestrijders kunnen dan nog wel kopen maar is buitengebruik wel aan banden gelegd.
Waarom wordt muizengif verboden
Omdat muizengif vaak in de natuur terecht komt. En muizen die al een aantal dagen van het gif hebben gegeten en nog niet dood zijn, versuft rondlopen en een makkelijke prooi zijn voor hun natuurlijke vijanden. Ook deze krijgen dan het gif binnen.
Hoe giftig is muizengif
Het graan wat muizen graag lusten is behandeld met een gif. Dit gif is op basis van anticoagulantia. Dat is een bloedverdunner. Bloedverdunner zorgt ervoor dat als muizen er meerdere dagen van eten ze een inwendige bloeding krijgen waar ze aan dood gaan.
Hoe gevaarlijk is muizengif
Muizenvergif is niet alleen gevaarlijk voor de muizen maar ook voor hun natuurlijke vijanden als een roofvogel ed. Punt is wel dat die dieren er vele malen meer van op moeten eten om er wat van te krijgen als de muizen. Ze zullen er niet direct aan dood gaan dus.
Is muizengif gevaarlijk voor honden en katten
Honden en katten gaan niet direct dood van een muis die ze te pakken krijgen. Wel kunnen honden en katten ziek worden als ze veel van het gif zo rechtstreeks op kunnen eten. Doe daarom het vergif in de muizen lokvoerdoosjes.
wat als hond of kat muizengif eet
Als honden of katten toch het gif binnen gekregen hebben of je twijffelt geef deze dan wat druppels vitamine K. Dat gaat de gifwerking tegen.
Hoe snel werkt muizengif
Hoe lang het duurt voordat muizengif werkt ligt aan de grootte en leeftijd van de muis. Soms sterft de muis al na 1 dag, maar gemiddeld is dit na 3 tot 5 dagen. Een muis moet meerdere keren eten van het gif voordat hij dood gaat.
Schakel een ongediertebestrijder in
Wil je liever niet zelf aan de slag, schakel dan een ongediertebestrijder in. Deze professionals stellen alles in staat om de muizen uit je woning te weren. Maar ook zij gebruiken eigenlijk altijd vergif. Wil je zonder vergif en de bijbehorende risico’s van de muizenplaag af? Muizen bestrijden kan ook met muizenklemmen, elektrische muizenvallen of diervriendelijke muizenvallen. Daarnaast laten muizen zich verjagen met ultrasone geluiden of bepaalde geuren.
U wilt een bestrijder bij u uit de buurt?
Hier vindt u alle gecertificeerde bestrijders
Groningen : Vindbestrijders in Groningen
Friesland : Vindbestrijders in Friesland
Drenthe : Vindbestrijders in Drenthe
Overijssel : Vindbestrijders in Overijssel
Gelderland : Vindbestrijders in Gelderland
Flevoland : Vindbestrijders in Flevoland
Utrecht : Vindbestrijders in Utrecht
Noord Holland : Vindbestrijders in Noord Holland
Zuid Holland : Vindbestrijders in Zuid Holland
Zeeland : Vindbestrijders in Zeeland
Brabant : Vindbestrijders in Brabant
Limburg : Vindbestrijders in Limburg